meer artikels

EP wil snel Europese Cyberveiligheidsdienst

wo 16 mei 2018 / defensie
Cyber

Het Europees parlement wil dat er snel een operationele Europese cyberdefensiedienst komt. De commissies buitenlandse zaken en defensie van het EP hebben daar vanochtend met een ruime meerderheid voor gestemd. De nieuwe cyberdienst moet snel kunnen reageren op collectieve dreigingen, en tegelijk een Europese topopleiding in cyberdefensie opzetten om de nieuwe generatie experts klaar te stomen voor de bedreigingen van de toekomst. Cyberaanvallen vormen een ernstige bedreiging voor onze strategische infrastructuur én voor onze democratie, zoals het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump aantonen

Europa moet dringend een versnelling hoger schakelen. Conflicten worden almaar vaker niet meer uitgevochten met tanks en traditionele wapens, maar door computergestuurde aanvallen op onze elektriciteitsnetten of persoonlijke gegevens. Om ons daartegen te beschermen is een efficiënte bundeling van alle Europese expertise nodig. We willen snel starten met een Europees Cyber Rapid Response Team, dat cyberaanvallen tijdig detecteert en countert. Het vinden, opleiden en inzetten van Europa’s beste en briljantste geesten op het gebied van cyberdefensie moet onze eerste prioriteit zijn.

Meer en meer lidstaten bouwen hun eigen cyberdefensiediensten uit, maar dit gebeurt te versplinterd en nog op veel te kleine schaal. Geen enkele lidstaat is op z’n eentje opgewassen tegen cyberaanvallen. Hackers laten zich niet door landsgrenzen tegenhouden. Een gezamenlijke aanpak op Europees niveau is de enige manier om die dreiging effectief het hoofd te bieden. We hebben nood aan een eigen Europese cybersecuritydienst die alle nationale inspanningen bundelt en de verdediging tegen grootscheepse aanvallen aanstuurt. Wetende dat de cyberveiligheid in vrijwel alle landen van de EU nog in de kinderschoenen staat, is dit een uitgelezen terrein om de handen vanaf dag één in elkaar te slaan. Anderen gaan ons die veiligheid niet leveren. We zullen dat zelf én samen moeten doen.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken