www.

Toetredingsgesprekken Turkije moeten bevroren worden

Zowel de toetredingsgesprekken als de pre-toetredingssteun die Turkije nu ontvangt, moeten bevroren worden. De EU en Turkije moeten zich in strategisch partnerschap focussen op de aanpak van veiligheid, migratie en de crisis in Syrië. Lidstaten hebben bovendien het volste recht om een Turks referendum over de doodstraf op hun grondgebied te verbieden. Dat staat in een nieuw rapport dat morgen aangenomen wordt in het Europees Parlement.

De politieke situatie in Turkije gaat zienderogen achteruit. Het afgelopen jaar moesten meer dan 170 kranten, radio-en televisiestations, scholen en universiteiten gedwongen de deuren sluiten, en journalisten en oppositieleden verdwijnen bijna dagelijks achter de tralies. Turkije distantieert zich zo hoe langer, hoe meer van de Europese waarden. In het huidige klimaat heeft het dan ook geen zin om de toetredingsgesprekken verder aan het infuus te houden. De bevroren middelen kunnen beter rechtstreeks worden ingezet om het Turkse middenveld, de ngo’s en de universiteiten te steunen, die zwaar onder druk staan.

Als Erdogan ook de doodstraf wil herinvoeren, kan Europa niet passief blijven toekijken. Dat is de red line: landen die de doodstraf invoeren, plaatsen zichzelf buiten alle Europese afspraken. Europese lidstaten hebben dan ook het volste recht om een Turks referendum daarover op hun grondgebied te blokkeren.

Dat wil niet zeggen dat we Turkije de rug toekeren. Turkije blijft een NAVO-lidstaat en een belangrijke bondgenoot in de vluchtelingenopvang en de strijd tegen terrorisme. Zowel de EU als Turkije hebben belang bij een strategisch partnerschap.

print