www.

EP wil geen palmolie meer waarvoor bossen zijn gekapt

Het Europees Parlement wil maatregelen om de import van palmolie en andere biobrandstoffen die ontbossing veroorzaken te stoppen. De maatregelen hebben tot doel de ontbossing in palmolie-producerende landen als Indonesië en Maleisië terug te draaien. Het gaat onder meer om een eengemaakte certificering die garandeert dat de palmolie niet afkomstig is van illegale houtkap of ontbossing.

De helft van de ingevoerde palmolie komt van illegale ontbossing. Dit moeten we stoppen. De regenwouden zijn cruciaal voor de weerbaarheid van ons ecosysteem. Het platbranden van de bossen brengt bovendien enorme vervuiling met zich mee voor de lokale bevolking. We willen de garantie dat de ingevoerde palmolie geen negatieve impact heeft op het milieu, op lokale gemeenschappen en op bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan in Borneo. Heldere regels voor palmolie die gebruikt wordt in voeding, maar ook voor palmolie die als biobrandstof dient, moeten de duurzaamheid en traceerbaarheid van palmolie ten goede komen. Het Parlement wil ook dat de Europese Commissie onderzoekt of een importheffing kan worden ingezet om de producenten op het pad te zetten van duurzame palmolie.

Een onmiddellijk en totaal verbod op palmolie is geen goede oplossing, omdat sommige tropische alternatieven evenzeer negatieve effecten kunnen hebben op het ecosysteem. Daarom is het belangrijk ook binnen de EU verder te zoeken naar duurzame alternatieven, zoals zonnebloemolie.

Palmolie wordt geperst uit de vrucht van de oliepalm, die het best gedijt in een tropisch klimaat. Wereldwijd is palmolie de meest gebruikte plantaardige oliesoort en de verwachting is dat de vraag zal blijven stijgen.

 

print