www.

EP wil Britse agentschappen naar Straatsburg verhuizen

Het Europees Parlement heeft vandaag zijn jaarlijkse kwijtingsverslag goedgekeurd. Het halfrond grijpt de begrotingsgoedkeuring aan om te pleiten voor de verhuis – na de Brexit –  van de twee Britse EU-Agentschappen (het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en de Europese Bankenautoriteit EBA) naar Straatsburg. In ruil hiervoor zou Frankrijk moeten afzien van de maandelijkse verhuis van het Europees Parlement naar Straatsburg.  Er was al een meerderheid voor het schrappen van de tweede zetel van het EP, maar we doen nu ook een concreet en haalbaar voorstel. Dit moet meegenomen worden in de onderhandelingen tussen het VK en de EU, en het zou daarom goed zijn als nationale parlementen die zich hier al jaren druk om maken ook de druk opvoeren op hun regeringen.

Het maandelijkse gependel tussen Brussel en Straatsburg kost handenvol geldt en is enorm belastend voor het milieu. 80% van de 751 parlementsleden zijn gewonnen voor één zetel. Waarom maken we van een nood geen deugd en verplaatsen we het geneesmiddelenagentschap en de bankenautoriteit niet naar Straatsburg? Dat betekent het einde van het heen-en-weer gereis, een kostenbesparing van 114 miljoen euro per jaar en tot 19.000 ton minder CO2 emissies.

Het voorstel komt ook aan bod in De kloof, het boek dat Esther de Lange en ik samen schreven. De lidstaten bekvechten nu al  om de Europese agentschappen die in Groot-Brittannië gevestigd zijn naar zich toe te halen. Liefst 21 van de 27 lidstaten lobbyen nu om het EMA in te palmen, alleen Polen, de Baltische staten, Luxemburg en Bulgarije doen niet mee. In plaats van onderling tegen elkaar op te bieden, kunnen we deze gelegenheid beter aangrijpen om meerdere kwesties in één keer op te lossen.

 

print