www.

Europese Commissie zet Defensie-unie in de steigers

De Europese Commissie zet vandaag de krijtlijnen uit voor een Europese veiligheids- en defensie-unie in de Reflectiepaper over de Toekomst van de Europese Defensie. Het gaat concreet om de uitbouw van een gemeenschappelijke Europese defensie-industrie, met een gezamenlijke commandostructuur en een Europees defensiefonds.

Twee keer eerder zijn pogingen om een Europese defensie van de grond te krijgen, mislukt. De sterren staan nu beter dan ooit. Het besef dat we ons lot in Europa in eigen handen moeten nemen, is zeer breed aanwezig.   De voorstellen van de EU-Commissie komen niks te vroeg. Het gaat om de gezamenlijke ontwikkeling en aankoop van defensiematerieel en -technologie, van cybercapaciteiten tot drones en transportvliegtuigen. Met deze voorstellen kan er eindelijk een eind komen aan de versnippering en de fragmentering van de Europese defensie en de defensie-industrie. Hierbij moeten we resoluut kiezen voor Made in Europe. De Commissie vult haar defensieplan ook terecht breed in. Anti-terreur, cyberveiligheid en een sterkere grenswacht worden prioriteiten van die gezamenlijke defensie.

Nieuw en positief is ook dat er een gezamenlijk instrument komt om strategische sectoren te beschermen tegen buitenlandse staatsovernames en -investeringen. Dat is slimme keuze om het collectieve Europese belang veilig te stellen in sectoren als artificiële intelligentie en biotechnologie.

Zie ook ‘De kloof, Is Europa nog van ons?’ hoofdstuk 8, ‘Zwartrijders’: Europese defensie: tijd voor hard power.

 

print