www.

Handelsoorlog met Trump?

De Amerikaanse president probeert om landen van de EU tegen elkaar uit te spelen.  De Britten hebben dat ook geprobeerd in de Brexit-onderhandelingen, ze zijn van een kale kermis thuisgekomen.  Het besef is gegroeid binnen de EU dat we in dergelijke conflict-dossiers veel sterker zijn als een solidair en eensgezind blok.

Als Trump toch doorzet met zijn puberale maatregelen, tegen de adviezen in van zowat al zijn economische adviseurs, dan heeft de EU geen keuze dan te antwoorden.

Intussen moeten we versneld uitzoeken hoe we het concept van een grensheffing op CO2 kunnen uitrollen: dat idee zit ingebouwd in het akkoord over de hervorming van het ETS-stelsel die we recent hebben afgerond.

Het zou erop neerkomen dat er aan de Europese grenzen een heffing betaald wordt op CO2 intensieve producten die in de EU verkocht worden.

Producten die niet zijn geproduceerd volgens de schoonste productietechnologieën worden onderworpen aan extra kosten, net zoals in het Europees ETS, het emissiehandelsstelsel van de EU. Daarbij komen oa ook Amerikaans staal en aluminium in het vizier. Maar vooral zou de zwaar vervuilende import vanuit China aangepakt kunnen worden.  In het licht van de geplande Amerikaanse revival van de zwaar vervuilende steenkoolindustrie, is dit een meer dan verantwoorde oefening.