www.

Uur van de waarheid voor Europa

Juncker legt de lat hoog, hij daagt iedereen in Europa uit: wie doet mee om Europa te versterken? Hij toont de weg naar een sterker Europa om de Europeanen te beschermen. Een Europa met een Europees Monetair Fonds en een eigen Economieminister, een echte defensie-unie, een Europese inlichtingendienst met goed geoliede info-uitwisseling, en een cyberbeveiligingsdienst.

Dit is geen gerommel in de marge, maar de grondige verbouwing waar we al lang voor pleiten: een Europa dat nu, vandaag start met de uitbouw van een slagvaardig beleid, om niet de speelbal te worden van onbetrouwbare buren of schijnbondgenoten.

Wij staan ook 100% achter de plannen van Juncker om een sociaal faire Unie uit te bouwen. ‘Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek’, moet de norm worden in Europa. In de 21ste eeuw is geen plaats meer voor sociale wantoestanden. De nationalisten en de eurosceptici zullen deze plannen afbranden. Laat hen. Het mag ons niet tegenhouden om mee in te stappen in dit plan. Deze maatregelen komen direct ten goede aan alle burgers van Europa.

Juncker legt hiervoor een strakke timing op tafel: over anderhalf jaar moeten we een akkoord hebben over dit ambitieuze programma. Het uur van de waarheid is nu daadwerkelijk aangebroken voor Europa. De Britten gaan hun eigen weg. Het zij zo. Wij willen resoluut met Juncker vooruit blikken en hard werken aan een sterker Europa, dat de hefbomen in handen krijgt om de mensen de bescherming te bieden die ze terecht verwachten van de EU. Een Europa dat komaf maakt met een naïef handelsbeleid en onze havens, energie- en hightechbedrijven beschermt tegen agressieve overnames uit ondemocratische en gesloten regimes.

Lees hier de speech van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

 

 

print