meer artikels

EVP-Spitzenkandidaat Manfred Weber op werkbezoek in de Euregio

vr 22 mrt. 2019 / toekomst-van-europa

Op vrijdag 22 maart bracht kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie Manfred Weber een bezoek aan de Euregio.

Weber's eerste halte werd het Euregionaal Politie Informatie en Coördinatie Centrum (EPICC) in Kerkrade, het centrum voor grensoverschrijdende politiesamenwerking en informatie-uitwisseling van de Euregio Maas-Rijn.

Veiligheid en grensoverschrijdende samenwerking zijn terreinen bij uitstek waar Europa het verschil kan maken. Het Europees Parlement keurde nog maar pas een forse verhoging goed van de Europese middelen voor binnenlandse veiligheid. Het zogenaamde Fonds voor Binnenlandse Veiligheid wordt meer dan verdubbeld naar 2,5 miljard euro. De bijkomende Europese middelen voor grensoverschrijdende politiesamenwerking en informatie-uitwisseling zijn cruciaal om de mazen in het net te dichten in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en terreur. Zeker in een grensregio als de onze kunnen die middelen maximaal renderen. Criminaliteit stopt niet aan de landsgrenzen, we moeten politie- en justitie verder uit de nationale hokjes halen. Informatie verzamelen, uitwisselen en grensoverschrijdend optreden is dé prioriteit in de grensregio.

Europa investeert ook extra in een betere samenwerking tussen de politie, de douane, belastingdiensten en de lokale besturen in de Euregio. Die samenwerking helpt bij acties tegen motorbendes, om te verhinderen dat ze hun activiteiten verplaatsen naar elders in de Euregio.

Na een bezoek aan het EPICC In Kerkrade werd ook halt gehouden bij de dienst oncologie van het St. Nikolaus Hospital in Eupen. Bedoeling is om de meerwaarde van grensoverschrijdende samenwerking in de gezondheidszorg te onderstrepen. Patiënten kunnen vaak beter en sneller worden geholpen in een gespecialiseerd ziekenhuis in een ander EU-land, zeker in een grensregio als Limburg. De stap naar het buitenland is vandaag vaak nog moeilijk, omdat er gewoon te weinig informatie is of omwille van allerlei hinderpalen die hulp in het buitenland in de weg staan. Europa wil die irritante obstakels uit de weg ruimen, zodat patiënten de beste hulp kunnen krijgen zonder dat ze af te rekenen krijgen met bureaucratische hindernissen. Een ruime meerderheid in het Europees parlement heeft hierover onlangs een rapport met concrete beleidsmaatregelen goedgekeurd.

's Avonds ging Weber in gesprek met inwoners uit de Euregio over de toekomst van Europa en de grensregio's in het bijzonder.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken