meer artikels

Vanaf 2021 standaard zomertijd, maar niet zonder Europese afspraken

vr 29 mrt. 2019 / transport

Het Europees Parlement wil dat er een coördinatiemechanisme komt vooraleer de zomertijdregeling afgeschaft wordt. Tegen april volgend jaar moeten lidstaten beslissen of ze de winter- of zomertijd als standaardtijd willen invoeren.

Het zal dan toch niet de laatste keer zijn, dat we dit weekend onze klokken weer een uurtje verder zetten. Het Europees Parlement stelde zich kritisch op tegenover het voorstel van de Commissie om de zomerregeling af te schaffen in 2019. Toch kon een meerderheid van de Parlementsleden zich vinden in een gecoördineerde afschaffing van de jaarlijkse klokwissels in 2021.

De overschakeling op de zomertijd laat geen enkele Europeaan onberoerd. Iedereen heeft er zijn of haar mening over. In een enquête over dit onderwerp liet meer dan tachtig procent van de 4,6 miljoen respondenten blijken dat ze liever geen uurwissel meer zouden hebben in de toekomst. Het Parlement heeft nu een duidelijke keuze gemaakt: de jaarlijkse (dubbele) klokwissel moet ten laatste over 2 jaar zijn afgeschaft. Vanaf dan schakelen we het hele jaar door over op de zomertijd, tenzij een lidstaat daar anders over beslist en liever de wintertijd hanteert. Zij kunnen een half jaar later nog een laatste keer een uurwissel doorvoeren.

Belangrijk is dat de EU-landen hun keuze vooraf aan de Europese Commissie moeten melden, zodat die kan coördineren en er geen ingewikkeld mozaïek aan uiteenlopende uurregelingen ontstaat in de EU. Wanneer uit dit coördinatiemechanisme, dat erop moet toezien dat de werking van de interne markt niet in het gedrang komt, toch zou blijken dat er een lappendeken van tijdzones komt, kan de Commissie een backstop inroepen. Hierdoor wordt de afschaffing van de klokwissel dan nog eens 12 maanden uitgesteld.

Het is voor ons van groot belang dat elke lidstaat zich kan vinden in deze regeling. De Belgische regering heeft alvast aangekondigd dat het een gecoördineerde beslissing zal nemen met de buurlanden. De bespreking tussen de lidstaten loopt alvast niet van een leien dakje. Pas in juni staat het dossier opnieuw op de agenda van de lidstaten. Het staat dus zeker al vast dat we zondag niet voor de laatste keer de klokken zullen verzetten.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken