meer artikels

Europese grenscontroles opgevoerd met 10.000 grenswachten

wo 17 apr. 2019 / veiligheid

Het Europees Parlement zet het licht op groen voor een forse uitbreiding van de Europese Grens- en Kustwacht. Het akkoord werd bereikt in een recordtijd van 4 weken. De mensen verwachten terecht dat Europa hen beschermt tegen terreur en dat het de buitengrenzen bewaakt.

Het Europees grenskorps gaat van 1.300 naar 6.500 grenswachten vanaf 1 januari 2021 en 10.000 tegen 2027, en krijgt een breder takenpakket én eigen materieel. België levert 110 grenswachten in 2021 en 140 tegen 2027.

Het EU-grenskorps moet voortaan ook eigen materieel krijgen - helikopters, patrouilleboten, jeeps en drones - en een breder takenpakket om sluitende grenscontroles te garanderen. Naast patrouilles, identiteitscontroles en het vatten van illegale grensoverstekers, krijgt het agentschap de extra taak om de effectieve terugkeer van uitgewezen asielzoekers te verzekeren.

Voortaan zal de Europese grenswacht ook in derde landen, bijvoorbeeld in Afrika, op het terrein aanwezig zijn om grenscontroles en terugkeerbeleid in goede banen te leiden.

Een sterke bescherming van de grenzen vergt uiteraard ook een budgettaire inspanning. Het Parlement gaat akkoord met de voorziene bijkomende investering van 11,3 miljard euro voor het EU-grenskorps in de volgende meerjarenbegroting; dat budget komt bovenop de 10 miljard euro voor nationale grenswachten.

De versterking van het Europese grenskorps is essentieel voor de bescherming van onze gemeenschappelijke buitengrenzen én tegelijk cruciaal om de voordelen van het vrij verkeer in de Schengenzone te garanderen.

Deel dit artikel:
  • Twitter
  • Facebook
  • Linkedin
Artikel afdrukken:
  • Afdrukken