www.

Verhuis Britse agentschappen op agenda in Straatsburg

Het voorstel van Europarlementsleden Ivo Belet (CD&V) en Esther de Lange (CDA) om het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) na de Brexit naar Straatsburg te verhuizen, vindt steeds meer bijval in het Europees Parlement. Vandaag besliste de conferentie van voorzitters om de verhuis officieel op de agenda van de plenaire zitting in Straatsburg te plaatsen. In ruil voor het fel begeerde EU-Agentschap zou er eindelijk een einde kunnen komen aan de maandelijkse verhuis van het Europees Parlement naar Straatsburg.

Dit voorstel ligt al geruime tijd op tafel, ik ben blij dat er nu eindelijk schot in de zaak komt. 80% van de Europarlementariërs is voorstander van één zetel, laat ons daar dan ook werk van maken. Wij vragen al sinds april om dit op te nemen in de Brexitonderhandelingen en riepen nationale parlementen op om de druk op te voeren bij hun regeringen.

Die maandelijkse verhuis kost niet alleen handenvol geld, maar is ook enorm belastend voor het milieu. Het einde van dat gependel zou tot 114 miljoen euro per jaar besparen en de CO2-uitstoot met 19.000 ton verminderen. Het hoeft dus niet te verbazen dat er buiten Frankrijk bijna niemand gewonnen is voor die tweede zetel. Daarbij zou de verhuis ook economische voordelen opleveren voor Straatsburg: 1.000 permanente personeelsleden zullen een veel grotere impact hebben, dan de 5.000 die nu elke maand voor een paar dagen de stad intrekken.

print