www.

Verkeersveiligheid: EP wil alcohol op de weg bannen

Het Europees Parlement vraagt een alcohol-nultolerantie voor professionele chauffeurs en voor autobestuurders met minder dan 2 jaar rijervaring. Verder ijvert het Europees Parlement voor ‘slimme auto’s’, uitgerust met automatische ondersteuningssystemen voor bestuurders, naast betere rijopleidingen en meer investeringen in infrastructuur.

Elk jaar vallen er 25.500 verkeersdoden op de Europese wegen, en raken 135.000 mensen zwaar gewond. 25% van het totale aantal dodelijke verkeersongevallen per jaar heeft te maken met alcoholgebruik, en ongeveer de helft van de dodelijke verkeersslachtoffers in steden zijn zwakke weggebruikers. Nieuwe technologieƫn in voertuigen kunnen de veiligheid van zwakke weggebruikers sterk verhogen en het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Het Parlement wil daarom dat ‘slimme’ rijhulpsystemen verplicht worden ingebouwd in auto’s, vrachtwagens en autobussen.Ā Concreet vraagt het Parlement dat de EU-Commissie werk maakt van de volgende ingrepen: automatische noodremsystemen in wagens om zwakke weggebruikers te beschermen, slimme gordelherinneringssystemen, camera’s in vrachtwagens die de dode hoek moeten wegnemen en bandenspanningssignalen.

print